Aygon
|
 |
« : 30 Maj 2009, 00:25:18 » |
|
Między Tczewską a Płonią w krzakach można odnaleźć pozostałości połamanych pomników, w tym i w jidisz.
|
|
|
|
|
|
|
Fitek
|
 |
« Odpowiedz #1 : 30 Maj 2009, 08:06:08 » |
|
To wszystko bardzo ciekawe, trzeba będzie sprawdzić ile fragmentów jest z zlikwidowanego cmentarza żydowskiego. Cmentarz ten został zlikwidowany przed 1945 rokiem.
|
|
|
|
|
|
|
mavr
|
 |
« Odpowiedz #2 : 30 Maj 2009, 10:00:15 » |
|
A w Altdamm była gmina żydowska?
|
|
|
|
Historia jest jedna. Nie dzieli się na polską i niemiecką. Głupcem jest ten kto sądzi, że historia jest czarno-biała.
|
|
|
Fitek
|
 |
« Odpowiedz #3 : 08 Czerwiec 2009, 23:16:30 » |
|
A w Altdamm była gmina żydowska?
Przegapiłem.... Oj była i to nawet cmentarz sobie załatwiła, tylko za późno, bo już III rzesza nastała i cmentarz poszedł w puch. Reszta, pewnie była chowana na komunalnym (dzisiejszy cmentarz, przy ul. Goleniowskiej)
|
|
|
|
|
|
|
mavr
|
 |
« Odpowiedz #4 : 09 Czerwiec 2009, 08:50:59 » |
|
A masz może jakies info czy mieli synagoge i gdzie?
|
|
|
|
Historia jest jedna. Nie dzieli się na polską i niemiecką. Głupcem jest ten kto sądzi, że historia jest czarno-biała.
|
|
|
Fitek
|
 |
« Odpowiedz #5 : 09 Czerwiec 2009, 09:21:37 » |
|
Pewnie że mieli, mieściła się ona przy dzisiejszej ul. Koszarowej 13 (Wallstr. 13) na piętrze lokalu Państwa Stolpe. Ten budynek z napisem gasthaus.
|
|
|
|
|
|
|
mavr
|
 |
« Odpowiedz #6 : 09 Czerwiec 2009, 12:05:17 » |
|
No to za duża ta bożnica nie była  A tak z ciekawości to jakie lata ta fotka? Bo mnie zainteresowała przynależność tych panów konno 
|
|
|
|
|
|
|
Perca f.
|
 |
« Odpowiedz #7 : 10 Czerwiec 2009, 18:46:18 » |
|
Między Tczewską a Płonią w krzakach można odnaleźć pozostałości połamanych pomników, w tym i w jidisz.
To na dole na ostatnim zdjęciu to kość?.
|
|
|
|
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s........e umierali za swoją"
Generał George Smith Patton
|
|
|
Swaq
|
 |
« Odpowiedz #8 : 11 Czerwiec 2009, 07:59:07 » |
|
To na dole na ostatnim zdjęciu to kość?. Patyk ze świecącą korą. Ale rzeczywiście na pierwszy rzut oka...
|
|
|
|
|
|
|
anubiska
Cmentarolog
|
 |
« Odpowiedz #9 : 17 Lipiec 2010, 15:18:26 » |
|
W pewnej książce znalazłam takie krótkie info "Już w 1835 r, wybudowano w Kijewie (Rosengarten) drewnianą synagogę dla założonej w 1814 gminy żydowskiej" . To chodzi o tą synagogę przy Wallstr. co jest na fotce powyżej, czy o zupełnie inny budynek, bo zgłupiałam
|
|
|
|
"Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób" 
|
|
|
Fitek
|
 |
« Odpowiedz #10 : 18 Lipiec 2010, 22:07:19 » |
|
W pewnej książce znalazłam takie krótkie info "Już w 1835 r, wybudowano w Kijewie (Rosengarten) drewnianą synagogę dla założonej w 1814 gminy żydowskiej" . To chodzi o tą synagogę przy Wallstr. co jest na fotce powyżej, czy o zupełnie inny budynek, bo zgłupiałam Synagoga w Rosengarten to zupełnie inna historia, zresztą spłonęła w latach 70-80. XIX wieku. Nawet nie wiem, gdzie stała. 
|
|
|
|
|
|
|
Aygon
|
 |
« Odpowiedz #11 : 22 Marzec 2012, 23:25:28 » |
|
Z dzisiejszego spaceru. Po zimie widać więcej. Kawałek krzyża w nazwiskiem Wedell i duży fragment z jidisz, wszystko leży sobie zaraz za polaną rekreacyjna w stronę Wielgowa. Chyba trzeba mi się tam ze sprzętem wybrać. Ps. Spotkałem też 2 panie na spacerze, starsza miała 93 lata  , mieszkają w koszarach na Słupskiej, trochę poopowiadały, ale nie miały za dużo czasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
anubiska
Cmentarolog
|
 |
« Odpowiedz #13 : 24 Marzec 2012, 23:33:53 » |
|
Informacje z Karty cmentarza z 1996 r. wykonanej na zlecenie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków (i tam też przechowywanej) dotyczące cmentarza żydowskiego w Dąbiu oraz mapa współczesna z orientacyjnym ulokowaniem cmentarza.
|
|
|
|
"Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób" 
|
|
|
Aygon
|
 |
« Odpowiedz #14 : 25 Marzec 2012, 22:06:14 » |
|
Dostałem rozszyfrowany napis: "Najprawdopodobniej pierwsza linia to imię i nazwisko - wg mnie Nataniel Nathanson.
Druga linijka to może być np. rok śmierci, bo w judaizmie ortodoksyjnym zazwyczaj rok śmierci zapisuje się literami alfabetu [...] Faktycznie druga linia to data śmierci i już wiem, że był to miesiąc nissan, czyli nasz marzec/kwiecień, wyszedł mi rok 1919.
5 liter na dole - w najniższym rzędzie to skrót tzw. tocba - czyli Niech jego dusza będzie włączona w wieniec życia wiecznego." Na pommerschedatenbank jest kilku Nathansonów w Altdamm więc możliwe że to resztki dawnego cmentarza tam wylądowały, choć są tam też jak widać resztki katolickich krzyży.
|
|
|
|
|
|
|
|