W
dniu dzisiejszym odbyła się uroczystość oficjalnego otwarcia Lapidarium przy ulicy Smutnej. Byli oficjele, księża różnych wyznań, przedstawiciele byłych mieszkańców Klęskowa oraz okoliczni mieszkańcy. Po kilku przemówieniach i wspólnej, krótkiej modlitwie, złożone zostały kwiaty przy krzyżu-pomniku będącym centralnym miejscem Lapidarium.
W tym miejscu, już bez oficieli i gości, chciałbym złożyć wyrazy najwyższego uznania i szacunku wszystkim tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do rewitalizacji cmentarza i doprowadzili do utworzenia Lapidarium.A najwyższe z najwyższych słowa uznania chcę przekazać pierwszym "czyścicielom" byłego cmentarza i inicjatorowi calej akcji
Michałowi (Mavr), (w kolejności alfaberycznej)
Anubiska, Ciniowiusz, Fitek, i06, Mariusz, Mila, Misiek, Pan Andrzej, Pan Szymon, Slazmi, Swaq i V-12 oraz pan Radosław Flasiński, przedstawiciel Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Mniejszości Niemieckiej w Szczecinie. Mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem... Bez nich nie byłoby dzisiejszego happy endu...
Przypomnę, że akcja miała miejsce 29. marca 2008 r.Poniżej krótka fotorelacja z uroczystości oraz spojrzenie na dzisiejszy stan miejsca, ktore onegdaj było cmentarzem w Hoekendorfie.
Zapraszam.
Zapraszam również do retrospektywnego
artykułu V-12.